Databázoví vývojári a administrátori mnohokrát závidia svojim čisto vývojárskym kolegom ktorí pracujú v C#, Jave či inom jazyku komfortné IDE ktoré im uľahčuje prácu od plánovania cez vývoj, správu zdrojových kódov, testovanie, buildy až po nasadenie a monitoring aplikácií.

Aby sa IT odborníkom zjednodušila práca s objektovým modelom SQL servera, T-SQL jazykom, alebo BI objektami a konštrukciami existuje na stiahnutie ZADARMO už dlhšiu dobu nástroj Microsoft SQL Server Data Tools (SSDT). Umožňuje databázistom pracovať s kódom rovnako ako to robia ostatní vývojári tj:

  • Práca s kódom - verzovanie Svc, GIT atď.
  • SQL Refactoring
  • SQL Unit testovanie
  • Schema compare
  • Build a Deployment (Pre a Post Deployment)
  • Kontinuálne integrácie

SSDT využíva služby Visual Studio IDE do ktorého integruje časti potrebné pre vývoj testovanie a nasadzovanie databázových a BI MS SQL riešení. Funkčnosť bola pridaná do "prázdnej obálky" Visual Studia nazývané Visual Studio Shell, pre všetkých ktorí už majú nainštalovanú verziu Visual Studio Professional.

Historicky existovali dve oddelené verzie, SQL Server Data Tools (SSDT) ​​pridávajúce SQL database Project a SQL Server Data Tools - Business Intelligence (SSDT-BI) určená pre tvorbu BI riešenie obsahujúce SQL Server Analysis Service Projects, SQL Server Reporting Services Projects, a SQL Server Integration Services Project.

Vždy však bolo treba starostlivo laborovať vhodné SSDT k edícii SQL Servera a Visual Studia čo spôsobovalo dosť problémov. Novo je všetko pripravované v jednotnom inštalačnom balení SSDT. Download najnovšieho SQL Server Data Tools podporujúceho SQL Server 2016 CTP2, Integration Services for SQL Server 2016 CTP2, Azure SQL Database a Azure SQL Data Warehouse.