No­vá ver­zia Win­dows 10 bu­de k dis­po­zí­cii pre osob­né po­čí­ta­če in­di­vi­duál­nych uží­va­te­ľov a ma­lé fir­my v dvoch zá­klad­ných edí­ciách, Win­dows 10 Ho­me a Win­dows 10 Pro. Spo­lu s ver­zia­mi pre smar­tfó­ny, veľ­ké kor­po­rá­cie a za­ria­de­nia Inter­ne­tu ve­cí ich však bu­de cel­ko­vo až de­väť.

Mic­ro­soft ofi­ciál­ne pred­sta­vil, v akých ver­ziách bu­de po­nú­kať svoj no­vý ope­rač­ný sys­tém Win­dows 10. Pod­ľa za­me­ra­nia - bež­né­ho ale­bo fi­rem­né­ho - a pod­ľa za­ria­de­nia, na kto­rom bu­dú fun­go­vať, ich roz­de­lil na nas­le­du­jú­ce edí­cie:

Win­dows 10 Ho­me

Win­dows 10 Ho­me bu­de zá­kla­dom pre bež­ných uží­va­te­ľov. Tá­to ver­zia bu­de pre­din­šta­lo­va­ná vo väč­ši­ne po­čí­ta­čov, no­te­boo­kov či tab­le­tov. Náj­de­me v nej nap­rík­lad aj no­vý webo­vý pre­hlia­dač Ed­ge, hla­so­vú asis­ten­tku Cor­ta­na, bio­met­ric­kú tech­no­ló­giu prih­la­so­va­nia Win­dows Hello. Na­vy­še bu­de pod­po­ro­vať hra­nie hier z Xbox One na po­čí­ta­čoch a k dis­po­zí­cii bu­de aj prís­tup do Xbox Li­ve.

Win­dows 10 Pro

Tá­to ver­zia bu­de akou­si nad­stav­bou Win­dows 10 Ho­me. Dopl­ne­ná však bu­de o ďal­šie fun­kcie, ako pod­po­ra vzdia­le­né­ho prís­tu­pu, ochra­ny dát, ma­na­žo­va­nia za­ria­de­ní a ap­li­ká­cií, kto­ré bu­dú uži­toč­né pre ma­lé a stred­né fir­my či živ­nos­tní­kov. Prá­ve na nich je tá­to ver­zia za­cie­le­ná.

Win­dows 10 En­terpri­se

Ide o ver­ziu ur­če­nú pre veľ­ké fir­my a jej sú­čas­ťou bu­dú všet­ky pot­reb­né fun­kcie pre za­is­te­nie bez­peč­nos­ti v kor­po­rát­nych sie­ťach. Náj­de­me ju v mul­ti­li­cen­čných ba­lí­koch a bež­ný uží­va­teľ s ňou prí­de do sty­ku len v po­zí­cii za­mes­tnan­ca, keď­že ju bú­du spra­vo­vať ad­mi­nis­trá­to­ri fi­riem.

Win­dows 10 Edu­ca­tion

Tá­to ver­zia vy­chá­dza z edí­cie En­terpri­se a je pris­pô­so­be­ná ško­lám. Bu­de vraj us­pô­so­be­ná na to, aby moh­li uči­te­lia a štu­den­ti po­hodl­ne prejsť z ver­zií Ho­me a Pro na tú­to edí­ciu a dos­ta­li sa tak pod sprá­vu škol­skej sie­te.

Win­dows 10 Mo­bi­le

Ide o ver­ziu pre mo­bil­né te­le­fó­ny a ma­lé tab­le­ty, kto­rá je pris­pô­so­be­ná prá­ve pre men­šie dis­ple­je a na ov­lá­da­nie pr­sta­mi. Je te­da po­cho­pi­teľ­né, že kla­sic­ký des­ktop bu­de chý­bať. Na dru­hej stra­ne, vďa­ka fun­kcii Con­ti­nuum bu­de mož­né pl­no­hod­not­ne sa pri­po­jiť k veľ­ké­mu mo­ni­to­ru a pou­ží­vať tak ap­li­ká­cie po­dob­ne ako na kla­sic­kom po­čí­ta­či.

Win­dows 10 Mo­bi­le En­terpri­se

Ver­zia je ur­če­ná pre kor­po­rát­nych mul­ti­li­cen­čných zá­kaz­ní­kov, kto­rým umož­ní spra­vo­vať mo­bil­né za­ria­de­nie vo fi­rem­nej sie­ti. Spo­lu s Win­dows 10 En­terpri­se bu­dú k dis­po­zí­cii pre špe­cia­li­zo­va­né prie­my­sel­né za­ria­de­nia, ako ban­ko­ma­ty či pre­daj­né ter­mi­ná­ly.

Win­dows 10 IoT Co­re

Tá­to ver­zia je ur­če­ná pre vý­ko­no­vo slab­šie za­ria­de­nia, aký­mi sú nap­rík­lad mi­nia­túr­ne po­čí­ta­če ako Ras­pberry Pi 2. Ok­rem pred­chá­dza­jú­cich šies­tich edí­cií bu­de Mic­ro­soft po­nú­kať ďal­šie tri ver­zie pre roz­lič­né špe­cia­li­zo­va­né za­ria­de­nia a za­ria­de­nia tak­zva­né­ho Inter­ne­tu ve­cí.

Pr­vé z edí­cií Win­dows 10 budú dos­tup­né od 29.7.2015. Uží­va­te­lia s plat­nou li­cen­ciou Win­dows 7, 8.1 a Win­dows Pho­ne 8.1 bu­dú môcť prejsť na no­vý Win­dows 10 po­čas pr­vé­ho ro­ka za­dar­mo.