V súvislosti s konferenciou Microsoft Ignite bola na verejné testovanie uvoľnená aj sada kancelárskych nástrojov Office 2016.

Ide o testovaciu verziu pre desktopové rozhranie (x86, x64 platformy). A čo môžete od novej verzie Office očakávať? Predovšetkým ešte užšie prepojenie s cloudovým svetom, práca s dokumentmi uloženými v niektorom z cloudových úložísk je samozrejmosťou. Cloud sa prejaví napríklad aj v priamej možnosti vkladania príloh do e-mailu v Outlooku, pričom samotná príloha je umiestnená na OneDrive. Prepojenie s cloudom reprezentuje aj písaní vo Worde: ak je dokument uložený v cloude a pracuje na ňom viac ľudí naraz, uvidíte prebiehajúce zmeny v reálnom čase.

Pre ľahšiu orientáciu v aplikáciách a dosiahnutie požadovaného efektu bol vylepšený pomocník. Do vyhľadávacieho boxu "Tell me" jednoducho napíšete, čo chcete urobiť a aplikácie by vám mala poradiť ako na to.

V Exceli pribudlo veľa funkcií týkajúcich sa analýzy dát, modelovania dát, grafy, ... Nové Office sú zaujímavé aj čisto z pohľadu IT správcu, teda človeka, ktorý má na starosti inštaláciu, správu a údržbu aplikácií:

  • Data Loss Protection (DLP). DLP je teraz súčasťou Wordu, Excelu a PowerPointu. IT správcovia môžu centrálne vytvárať, spravovať a vynucovať politiky pre autorizáciu obsahu a zdieľanie dokumentov.
  • Outlook Multi-factor authentication. Viacfaktorová autentizácia je teraz k dispozícii pre Outlook pomocou Active Directory Authentication Library (Adalat).
  • Information Rights Management (IRM). IRM ochrana je teraz k dispozícii pre offline aj online súbory vo Visiu.
  • Vylepšená správa sieťovej prevádzky. Nová Background Intelligence Transfer Service (BITS) zlepšuje využitie siete.
  • Vylepšená distribúcia. Integrácia s Configuration Managerom umožňuje efektívne sťahovanie a distribúciu Office aktualizácií za použitia natívnych ConfigMgr nástrojov.
  • Flexibilná správa aktualizácií. IT správca môže nastaviť v ako rýchlom tempe budú prijímať aktualizácie týkajúce sa vylepšovania funkcionality, pričom kanál s bezpečnostnými aktualizáciami je možné nastavovať separátne.
  • Zjednodušená správa aktivácií. Nové kontrolné prvky v Office 365 Admin Portáli umožňujú spravovať aktivácie Office na zariadeniach naprieč všetkými užívateľmi.

Ak vás funkcionalita nových Office 2016 Preview zaujala, stiahnuť a vyskúšať si ich môžete na webe Microsoft Office.