Ak chcete vykonávať vzdialenú správu serverov zo svojej pracovnej stanice, potrebujete sadu nástrojov Remote Server Administration Tools (RSAT). Pre aktuálne dostupné Windows 8.1 a Windows Server 2012 R2 už sú RSAT nástroje k dispozícii nejakú dobu.

Nedávno bola uverejnená verzia RSAT Tools pre Windows 10 Technical Preview, ktoré je zdarma k stiahnutiu na stránkach Microsoft Download Center.

Pre inštaláciu RSAT Tools potrebujete Windows 10 Technical Preview build 9926 alebo vyššia. Podporovaná je x86 aj x64 platforma. Pomocou RSAT sa následne môžete pripojiť k serverom: Windows Server Technical Preview, Windows Server 2012 R2, Windows Server 2012, Windows Server 2008 R2 a Windows Server 2008 (posledné dva po splnení potrebných podmienok).

Rovnako ako klientska a serverová verzia nových operačných systémov, aj RSAT nástroje sú zatiaľ v testovacom režime a niektorá funkcionalita je obmedzená alebo úplne nedostupná (napríklad správa DNS serverov či IPAM). Preto nie je doporučené inštalovať túto verziu nástrojov do produkčného prostredia. Rovnaké odporúčanie však platí aj pre Windows Server Technical Preview.