Nedávno prebehla konferencia AzureCon, na ktorej Microsoft ohlásil rozsiahly súbor noviniek cloudových služieb Microsoft Azure. Záznamy z konferencie sú k dispozícii online. Tie najzásadnejšie novinky sme pre vás zhrnuli nižšie.

Azure Dáta Lake sú nové služby pre veľké dáta

Existujúca sada služieb Azure Data Lake bola rozšírená o ďalšie nástroje pre prácu s veľkými dátami - Azure Data Lake Analytics, Azure Dáta Lake Store a nový programovací jazyk U-SQL. Azure Data Lake sú sadou služieb určených na ukladanie a analyzovanie dát ľubovoľnej veľkosti a tvaru, dát s vysokou rýchlosťou a nezávislosťou na voľbe platformy, programovacieho jazyka alebo zdroja dát. Microsoft týmto reaguje na skutočnosť ako dáta vznikajú. Nech sú historické alebo dynamicky vznikajúce (prúdovo), nech majú relačnú alebo nerelačnú podstatu alebo nech vznikajú vo firemných aplikáciách či sú takmer nekontrolovateľne generované miliónmi zariadení a senzorov. Tieto dáta sú novo analyzované službou Data Lake Analytics ktorá je postavená na Apache YARN a umožňuje dynamicky prispôsobovať výkon analytických nástrojov podľa aktuálnej potreby a objemu dát. Analýzu je tak možné realizovať z hľadiska nákladov veľmi efektívne. Zároveň však s pomocou najnovších technológií ako je napríklad jazyk U-SQL ktorý kombinuje známe dopytovací jazyky s výkonným a populárnym C #. Viac informácií nájdete tu.

Nižšie ceny výpočtového výkonu pri jeho rezervácii

Od decembra 2015 bude k dispozícii nová cenová ponuka, ktorá výrazne zlacňuje prenájom výpočtového výkonu na základe ročného rezervovania potrebnej kapacity. Zákazníci budú môcť získať až 63% zľavu ak zvolenú výpočtovú kapacitu (konkrétny počet virtuálnych serverov definovaných parametrov vo zvolenom dátovom centre) predplatí na 12 mesiacov dopredu.

Virtuálne stroje s GPU

Novo oznámená série N virtuálnych serverov poskytne grafickú akceleráciu. Servery sú vybavené hardvérom NVIDIA (Tesla K80 a M60) a umožňujú nielen prevádzkovať 3D akcelerovaný grafický softvér, ale aj vykonávať výpočtovo náročné operácie priamo na grafických kartách. Vďaka zapojeniu najnovších akcelerátorov pre zdieľané prostredie je Microsoft Azure prvou službou ktorá preniesla masívny výkon NVIDIA do cloudu. Stroje je možné navyše reťaziť a kombinovať tak ich výkon (multi-machine, multi-GPU). Pozrite sa na video.

Nová služba Azure Security Center

Azure Security Center je úplne novou službou, ktorá sa zameriava na lepšiu ochranu prostriedkov využívaných v Microsoft Azure. Na jednom mieste tak môžete sledovať čo sa deje s vašimi prostriedkami v Azure. Ďalej je možné centralizovať konfiguráciu vlastných bezpečnostných riešení a produktov tretích strán ako sú Web Application Firewalls, Next Generation Firewalls, antimalware riešení partnerov ako Barracuda, F5, Cisco, Checkpoint, Trend Micro, Imperva, Incapsula alebo CloudFlare. Služba ide ale ešte ďalej a vie napríklad detekovať DDoS útoky pomocou strojového učenia, upozorniť na chýbajúce firewally a ponúknuť automatickú inštaláciu, spoznať pokusy o narušenie vašej infraštruktúry a navrhnúť riešenie a pod. V tejto chvíli ide o jediné cloudové riešenie ktoré na jednom mieste zjednocuje dohľad a riadenie bezpečnosti s pokročilou detekciou bezpečnostných ohrození. Pozrite sa na video.

Internet vecí plne v produkčnej verzii

Služby Microsoftu pre spracovanie, ukladanie a analýzu dát z internetovo pripojených zariadení zmestili do plne produkčnej verzie. S ohľadom na to, že IoT zariadenie komunikujúce s cloudovými službami Microsoft Azure môžu byť milióny a zabezpečiť správne ich koordináciu nie je v tomto rozsahu jednoduchá úloha, ohlásil Microsoft tiež úplne novú službu IoT Hub. Platforma Azure IoT je vybavená niekoľkými zaujímavými službami (Event Hub, Stream Analytics, Machine Learning a ďalšie), ktoré sú ponúkané ako predkonfigurovaný balík IoT Suite pre ľahšie nasadenie riešení internetu vecí (IoT). Vďaka nemu možno ľahko prepájať zariadenia, monitorovať ich, zbierať dáta a následne analyzovať ich. Ak sa chcete dozvedieť viac, pozrite sa na video.

Azure kontajnery naplno

Popularita technológie tzv. Kontajnerov neustále rastie a je významne urýchľovaná väčšou adopciou cloudových technológií. Podpora Docker kontajnerov v systémoch Linux i Windows je dnes súčasťou štandardnej ponuky Microsoft Azure. Na konci septembra bola preto oznámená úplne nová služba Azure Container Service, ktorá používa technológiu Apache Mesos pre orchestráciu a správu aplikácií nasadených ako kontajnery Docker. Pomocou Azure Container Service si tak môžete hromadne nasadiť Docker aplikácie vo veľkom množstve v klastri riadenom Apache Mesos. Technológiu Apache Mesos dnes používajú progresívne firmy, ako sú Airbnb, Twitter alebo Apple, ktorým umožňuje obslúžiť svojich zákazníkov vo veľkom rozsahu. Prostredníctvom implementácie Apache Mesos v Azure môže tieto moderné služby jednoducho využiť firma ľubovoľnej veľkosti. Služba bude uvoľnená do preview verzie na konci tohto roka. Pozrite sa na video.

Cortana Analytics Suite je v produkčnej verzii

Cortana Analytics je sada služieb pre správu a pokročilú analýzu dát. Aktuálne je v plnej produkčnej prevádzke. Jej hlavným účelom je pomôcť riešiť veľmi zložité analytické úlohy pomocou technológií ako je strojové učenie, spracovanie veľkých dát v cloude, perceptuálnej inteligencie (videnie, rozpoznávanie tvárí a hlasu) alebo prostredníctvom integrácie so službou Cortana (digitálnou asistentkou). Vďaka týmto technológiám je možné vylepšiť a zrýchliť rad rozhodovacích procesov s ktorými sa firmy bežne stretávajú. Cortana Analytics Suite kombinuje niekoľko Azure služieb v jeden logický a funkčný celok doplnený najžiadanejšími predpripravenými scenármi ako sú odporúčania, predikcie, zmeny v správaní zákazníkov a ďalšie. Prehľad týchto riešení je dostupný prostredníctvom galérie.

Tri nové regióny

Rodina regiónov kde sú datacentrá služieb Microsoft Azure sa rozrástla o ďalšie prírastky. Teraz je možné umiestňovať svoje aplikácie do 24 miest po celom svete. Najnovšie do Indie - Mumbai (West), Chennai (South) a Pune (Central).