Cloudová služba Azure Backup slúži ako natívny zálohovací variant pre Windows Server 2008 R2 a vyšší (vrátane edícií Windows Server Essentials) a pre System Center Data Protection Manager 2012 a vyššie. Po aktivácii služby v Azure si jednoducho stiahnete na svoje servery agenta ktorý rozšíri funkcionalitu Windows Backup alebo DPM o možnosť šifrovaného zálohovania do cloudu.

Jednak bola služba technicky vylepšená: predtým bolo možné nastaviť iba jednu retenčnú politiku. Teraz ich môžete nastaviť viac. Predtým bolo možné využiť maximálne 120 záložných kópií, teraz ich máte k dispozícii až 366. Jediné čo pre využitie nových limitov potrebujete je stiahnutie aktuálnej verzie Backup klienta ako popisuje KB3033794.

Druhá novinka je licenčná, respektíve cenová: zmenili sa podmienky, kedy od 1.4.2015 dochádza k zmene spoplatnenia Azure Backup služby. Zatiaľ čo teraz sa platí za každý GB uložených záloh (cca 0,15 EUR/GB), od 1.4. sa bude platiť za jednotlivé inštancie zálohovaných serverov plus cena za každý GB uložených záloh. V tomto prípade pôjde o cenu podstatne nižšiu ako v predchádzajúcom modeli (napríklad za jednu inštanciu do 50 GB dát zaplatíte cca 3.7 EUR plus samotný priestor cca 0,03 EUR/GB). Podrobnejšie informácie o starom a novom licenčnom modely a presných cenách nájdete na portáli Microsoft Azure.

A konečne tretia, z pohľadu cloudových služieb najpodstatnejšia novinka: Azure Backup teraz plne podporuje zálohovanie virtuálnych strojov ktoré sú spustené v Azure data centrách. Na rozdiel od nasadenia Azure Backup na vlastných strojoch je sprevádzkovanie záloh v Azure ešte jednoduchšie. O inštaláciu a konfiguráciu zálohovacieho agenta sa stará Azure samotný. Nie je teda potrebné nič do virtuálnych strojov jednotlivo inštalovať. Pre podrobnejšie informácie mrknite na článok na Azure blogu.