Po uverejnení kurzu Začíname s Office 365 spoločnosť Microsoft prináša ďalší kurz - Začíname s Microsoft Azure a hybridným cloudom.

Kurz je určený všetkým IT profesionálom ktorých zaujíma cloudová služba Microsoft Azure. Primárne je určený ako vstup do sveta Microsoft Azure služieb.

Kurz je rozdelený do jednotlivých modulov. Prvý modul prináša opis toho, čo vlastne služba Microsoft Azure je, ako funguje, čo všetko od nej môžete čakať, aké rozlišujeme typy cloudových služieb (IaaS, PaaS, SaaS), aké sú výhody využitia cloudových služieb, ako možno služby cloudu kombinovať s vlastnou infraštruktúrou, ako je to s cenami Azure služieb. Celkovo sa jedná o intro pre ďalšie technicky zamerané moduly.

V druhom module sa zoznámite s Azure virtuálnymi strojmi. Dozviete sa ako virtuálne stroje zakladať, spravovať či ako sa k virtuálnym strojom pripojiť. Súčasťou modulu sú aj informácie o tom ako pre správu Azure a virtuálnych strojov využiť PowerShell, prípadne ďalšie nástroje pre správu.

Tretí modul sa zaoberá Azure Workload, teda PaaS služby ktorú môže bez problémov využiť aj IT profesionál. Konkrétne sa dozviete o službe Azure SQL Database, Azure Websites a Azure Active Directory.

Štvrtý modulu sa zameriava na virtuálnej siete, ktoré je môžné v rámci svojho Azure účtu vytvoriť a v ktorých následne môžete prevádzkovať virtuálne stroje alebo cloudové služby vo vlastnom, chránenom a oddelenom sieťovom priestore.

Piaty modul vám predstaví Azure Storage, teda úložisko dostupné v cloude. Dozviete sa ako sa k takémuto úložisku pripojiť, ako s ním pracovať, aké sú limity a zameriava sa aj na Azure Drives, teda virtuálne pevné disky a prácu s nimi.

Šiesty, záverečný scenár vám ukáže možnosti rozšírenia existujúcej firemnej infraštruktúry do cloudu a možnosti využitia hybridných riešení.